kultur

”Det var som Gärdetfesterna”

image

I lördags var det dags för Festival för 17 på Nytorps gärde. Arrangörerna bakom evenemanget var en fristående grupp skapad av aktiva inom nätverket Linje 17 mot rasism, och idén var att med kulturens kraft framföra budskapet om ett framtida Sverige präglat av mångfald, öppenhet och alla människors lika rättigheter. Flera tusen vuxna och barn, bosatta i söderort med omnejd, kom till gärdet denna soliga septemberdag för att delta i folkfesten. Lokala matställen hade foodtrucks på plats och köerna ringlade sig långa sent in på kvällen. För barnen arrangerades bland annat skateskola, maskverkstad, kojbygge och väggmålning. Kåldolmar och Club killers drog en stor publik av barn i alla åldrar, likaså låtskrivarduon Bröderna Lindgren. Lite äldre besökare fick chansen att prova feministisk samba, queersalsa, textverkstad i samarbete med ABF mm. Många besökare uttryckte att det under dagen fanns en inkluderande och förenande atmosfär bland människorna på plats. Att så många tagit sig ut till ett sammanhang fritt från fokus på kommers och konsumtion tydde, enligt flera, på att människor saknat den typen av lokala initiativ. (Äldre) besökare drog paralleller till Woodstock och Gärdetfesterna på 70-talet…

I den ”Politiska paviljongen” hölls förutom samtal om rasistiska stereotyper och sanningen om Sverigedemokraterna, ett fullsatt panelsamtal med fokus på antirasistiska mediastrategier, anordnat av Fria tidningar. I panelen satt Sara Abdollahi, skribent på Fria tidningar, Mariela Quintana Melin, redaktör på ETC Stockholm samt Dilan Apak, satiriker på Tankesmedjan i p3. Samtalet kretsade kring frågor som representationen i media och hur den påverkar vad som skrivs och hur. Var bor dagens journalister? Vilken klassbakgrund har de? Vilka söker sig till journalistutbildningarna? Diskussion fördes även om hur den rasistiska ordningen och normaliseringen av högerns retorik lett till ett förändrat och förskjutet språkbruk i media och att alla journalister behöver ta ansvar för att inte ta till sig de nya orden, som ”invandringskritisk” och ”skattetryck”. Den här utvecklingen, menade den samstämmiga panelen, har också lett till att mainstreammedia ofta på ett icke-problematiserande sätt framställer antirastiska aktivister som störande moment, medan rasister och nazister framställs som ordningssamma och städade.

På stora scenen spelade bland annat Stefan Sundström, Teaterkören, Darya och månskensorkestern och Teddybears. Nina Ramsby sjöng vackra visor och pratade om kampen mot homo- och transfobi. Runt klockan 21.30 gick rootsreggae-bandet Slag från hjärtat på scenen och fängslade publiken med sin gungiga baktakt och sina politiska texter med tydligt vänsterorienterat kärleksbudskap. Sist ut på scenen var Montag Maniacs som kommit ända från Berlin för att spela på festivalen. De passade på att tacka arrangörerna för ett fantastiskt evenemang och uttryckte samtidigt en ilska och frustration över att fortfarande behöva kämpa för något så grundläggande som alla människors lika värde och rättigheter.

Under dagen och kvällen förvandlades det stora fältet Nytorps gärde till en folkfest, där den sociala aspekten – att människor fick chans att mötas och umgås och dela känslan av att vi är många i området som har mycket vi förenas kring – kanske var lika viktig för besökarna som alla de olika programpunkterna. En fin och glad stämning präglade festivalen, och det var en inspirerande dag för den som behövde hämta lite extra kraft inför hösten, valet och det framtida lokala organiseringsarbetet.

Kommentarer är avstängda.