Okategoriserade

Kongressen 2014 – hur var det?

Kongress 2014

Nu går Vänsterpartiet in i en ny kongressperiod efter en spännande helg av diskussioner och samtal. Kongressen, som är partiets högsta beslutande organ, hölls i år på Münchenbryggeriet på Södermalm och inledningstalade gjorde Vänsterpartiet Storstockholms ordförande Seluah Alsaati. Du kan se bland annat hennes inledningstal och Jonas Sjöstedts avslutningstal här

Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck hade fyra ombud på plats, Josefin Morge, Rodrigo Arce, Tina Kratz och Christopher Eriksson. Partiets 225 ombud från hela landet diskuterade bland annat listan till Europaparlamentsvalet, ett uttalande till riksdagsvalet samt mycket mer. För att vi ska få en inblick i hur våra ombud hade det har de fått svara på några frågor:

Hur tycker du att kongressen var?
– Kongressen var fylld av intressanta debatter och engagerade människor, många bra tal och möten, mycket inspirerande. Vi hade behövt mera tid, det var trist att EU-debatten inte hanns med och att talartiden halverades. Arrangemanget runt i kring var också mycket bra, säger Tina.

– Den var intensiv och med för lite debattider, men samtidigt ett inspirerande forum, fyller Josefin i.

Vilken fråga tyckte du var mest intressant, Christopher?

– Jag är mest glad för att vi fick igenom att vi ska börja arbetare starkare med sex timmars arbetsdag. Opinionsbilda, intern utbildning, konferenser och så vidare. Det är något som rymmer så många viktiga frågor såsom miljö, jämställdhet, kultur och inte minst större frihet. Det är en del i människans frigörelse.

och du Tina?

– Sex-timmars arbetsdag, kulturlöftet och det var även en bra debatt kring att vi ska förbättra representationen av människor med utomeuropeisk bakgrund.Jag tycker även att det var bra att vi lyfte upp ordet solidaritet.

Vad tar du med dig efter kongressen? 

– Hur härligt det är med demokrati och att vi tycker lika men också olika. Vänsterpartiet är fantastiskt! säger Josefin.
– Kraft och engagemang och många goda argument för vår politik, säger Tina.

Hur var det att vara uppe i talarstolen?

– Jag var uppe och talade om att klimatet måste få högsta dignitet i valet. Det skulle inte betyda att vi ersätter vinster i välfärden, utan att vi tydligt visar att klimatet och miljön är en aspekt av all vår politik. Miljön är ingen sakfråga, utan ett faktum som vi måste förhålla oss till och finna sätt att åtgärda. Det ingår i vad som jag anser borde vara våra fyrdubbla glasögon – socialism, feminism, antirasism och ekologi, säger Christopher och fortsätter,  när en talar från hjärtat om något som en brinner för så får inte nervositeten lika stor plats.

Hur känns det inför valrörelsen?

– Vi har bästa utgångsläget nu och det kändes att vi är ett peppat och laddat parti som är redo för att köra partiets bästa valrörelse! säger Josefin.
– Otroligt bra! Vi har vinden i ryggen och starkt självförtroende. Jag ska försöka arbeta så hårt jag bara kan och peppa så många som möjligt att göra detsamma. Vi ska ta diskussionen i valstugorna, i fikarummen, på skolorna och var än vi har möjlighet att påverka valutgången, fortsätter Christopher.

För alla som liksom Josefin, Tina, Rodrigo och Christopher vill vara med och arbeta i valrörelsen, häng med på valaktivistutbildningarna som Vänsterpartiet Storstockholm arrangerar. Här kan du läsa allt om det.

Rodrigo kunde tyvärr inte vara med och svara på frågorna.

 

Kommentarer är avstängda.